Inboedelverzekering

Waarschijnlijk staat een inboedelverzekering niet hoog op je verlanglijstje. Vaak wordt het afsluiten van een inboedelverzekering zo lang mogelijk uitgesteld. Toch is het verstandig om een goede inboedelverzekering te hebben.

Een inboedelverzekering is een van de belangrijkste verzekeringen. Eigenlijk zou iedereen deze moeten hebben. Wat stel je nou eens dat je flatscreen tv kapot valt of dat er een kop koffie over je nieuwe laptop heengaat.

Wat is een inboedelverzekering?

Voordat je het weet heb je een hoop spullen van waarde in huis. Door een inboedelverzekering af te sluiten zorg je ervoor dat je beschermd bent tegen eventuele schade.  Mocht er een van je dure apparaten stuk gaan, dan hoef je geen groot bedrag uit te geven om een nieuwe aan te schaffen.

Onder een inboedelverzekering valt alles wat je bij een verhuizing mee kunt nemen. Zouden je meubels beschadigd raken omdat je wasmachine een keer een flinke lekkage heeft, dan zullen deze kosten door de verzekering gedekt worden.

Bij sommige verzekeraars heb je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld je smartphone of je laptop tegen diefstal te verzekeren. Met een inboedelverzekering kan je alle thuis bewaarde spullen verzekeren.

Welke spullen zijn verzekerd bij een inboedelverzekering?

Normaal gesproken vallen onder een inboedelverzekering alle spullen die je in huis hebt en van jou zijn. Mocht er een keer schade optreden, dan zal de verzekeraar de reparatiekosten of de vervangende waarde van deze spullen uitbetalen.

Een paar voorbeelden van spullen die vallen onder een inboedelverzekering:

  • Kleding en accessoires zoals tassen;
  • Muzikale apparatuur;
  • Sieraden;
  • Elektronische apparaten;
  • Fietsen.
huisinrichting

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering zorgt niet alleen voor dekking bij schade maar kan ook een uitkomst zijn in een aantal lastige situaties. Denk hierbij aan inbraak, vandalisme, kosten voor levensonderhoud mocht je huis onbewoonbaar worden en bij geblokkeerde of gesprongen leidingen.

Eigen risico

Ook bij een inboedelverzekering heb je vaak de mogelijkheid om te kiezen voor een eigen risico. Dit houdt in dat je bij een eventuele schade een bepaald bedrag zelf moet betalen. Je kan dit bedrag zelf kiezen op het moment dat je een polis afsluit.

Hoe moet je een inboedelverzekering afsluiten?

Om een inboedelverzekering af te sluiten heb je niet veel nodig. Het enige wat je nodig hebt is je adres en een goede inschatting van het bedrag wat je nodig hebt voor de juiste dekking. Dit is belangrijk omdat je zo kunt voorkomen dat je onder of over verzekerd bent.

Om de juiste inschatting te maken bekijk je al je spullen die je hebt en stel je jezelf voor dat je ze allemaal naar buiten zou gooien. Alles wat er vervolgens buiten zou liggen, meubels, elektronica, fietsen en kleding tel je bij elkaar op en zo weet je welk bedrag je ongeveer nodig hebt.