Je hoopt natuurlijk dat je er nooit mee te maken krijgt, maar toch is de kans groot dat je in de toekomst te maken zult krijgen met schade aan je huis of je tuin. Hierbij kan het gaan om een ruitbreuk, lekkage aan het dak of stormschade.
Wat is een opstalverzekering?
Het grote voordeel van het afsluiten van een opstalverzekering is dat je verzekerd bent tegen vrijwel alle soorten schade. Dit is ook het geval wanneer je per ongeluk een bepaalde schade zelf veroorzaakt.
Stel dat je bezig bent met een verbouwing dan ben je met een opstalverzekering automatisch verzekerd voor de juiste waarde. Dit geldt zelfs zowel na als tijdens het verbouwen. Dit geeft rust en zekerheid omdat je jezelf geen zorgen hoeft te maken of je de opstalverzekering moet aanpassen.
Wil je zelf een opstalverzekering af gaan sluiten, dan wil je natuurlijk graag weten wat opstal nou precies betekent. Opstal staat voor alles wat in, rond en aan je huis zit én wat nagelvast zit. Anders gezegd, een opstalverzekering dekt alles wat je niet zonder schade zou kunnen meeverhuizen.
Je kan hierbij denken aan een vloer en een ingebouwde trap, maar ook aan je huis zelf. Behalve je woning vallen onder een opstalverzekering ook garages, schuren en andere bijgebouwen. Deze verzekering is dus een stuk uitgebreider dan een inboedelverzekering.
Wanneer is een opstalverzekering afsluiten verstandig?
Heb je net een huis gekocht of sta je op het punt een woning te kopen, dan wil je daar natuurlijk heel zuinig op zijn. Mocht er iets aan je huis beschadigd raken, dan wil je dit zo snel mogelijk kunnen (laten) repareren.
Daarom doe je er verstandig aan om een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je in een keer alles wat vastzit in je huis, ook je badkamer en je keuken. Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor diverse soorten schade, waaronder waterschade en brandschade.
Woon je in een huurwoning dan is het niet nodig om een opstalverzekering af te sluiten. De reden hiervan is dat de verhuurder de eigenaar van het door jou bewoonde pand in. Daarom is deze verantwoordelijk voor de opstalverzekering.
Wat dekt een opstalverzekering?
De vergoeding van een opstalverzekering hangt af van de door jou gekozen dekking. Er zijn namelijk een aantal soorten waaruit je zelf een keuze kunt maken. Je kan kiezen uit deze vier mogelijkheden:
- Brandverzekering
- Uitgebreide Gevaren Verzekering
- Extra Uitgebreide Gevaren Verzekering
- Allrisk opstalverzekering
Naast deze 4 opties heb je ook nog de mogelijkheid om een aantal aanvullende verzekeringen af te sluiten. De mogelijkheden die je hebt zijn:
- Kostbaarhedenverzekering
- Glasverzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Caravanverzekering
- Rechtsbijstandsverzekering
Houd er bij het afsluiten van een opstalverzekering rekening mee dat er ook een aantal zaken niet standaard vergoed worden.