spaargeld

Spaargeld beleggen

Wanneer je met je spaargeld graag iets wilt doen voor later ga je toch wel op zoek naar iets wat het dan ook verdubbeld of misschien wel meer. Je spaargeld beleggen is dan een leuke optie, maar wat kan je dan met je spaargeld allemaal doen?

Wat kan je doen met je spaargeld?

Je kunt je spaargeld op je spaarrekening zetten en dan kan je er bij wanneer je wilt. Maar het is ook een optie om spaargeld beleggen te overwegen. Misschien dat het spaargeld dan voor jou werkt en je nog wat extra’s kan opleveren. Nu is elke vorm van beleggen niet zonder risico.

Overwegen om spaargeld te investeren

Het is altijd fijn als er geld op je bankrekening staat, het levert alleen zo weinig op. Je kunt natuurlijk wel een deel van je spaargeld investeren. Er is een kans dat dit later in waarde gaat toenemen, maar het kan ook in waarde gaan afnemen.

Manieren om met je spaargeld te gaan beleggen

Er zijn verschillende manieren om je spaargeld te gebruiken voor beleggen

Aandelen beleggen

De meeste beginnende beleggers gaan hun spaargeld beleggen in aandelen op de beurs. Dit is dan ook een bekende beleggingsvorm. Wanneer je aandelen koopt wordt je als het ware voor een klein deel eigenaar van een bedrijf. Wanneer het aandeel stijgt in de koers dan is het meer waard. Het stijgen gebeurt als het goed gaat met het bedrijf.

Beurs - aandelenmarkt

Beleggen in obligaties

Je kunt een deel van je spaargeld ook gebruiken om in obligaties te investeren. Je koopt dan een obligatie en leent je geld uit via de obligatie aan een bedrijf. Dit is een minder risicovolle manier van beleggen.

Beleggen in een beleggingsfonds

Een deel van het spaargeld kan je ook beleggen in een beleggingsfonds. Wanneer je dus voor deze manier kiest stop je geld in aandelen van meerdere bedrijven. Dus niet in één bedrijf. Je loopt dan wel minder risico. Er zijn ook beleggingsfondsen die beleggen in obligaties of vastgoed. En ze zijn er ook in mixfondsen zodat ze dan bijvoorbeeld in obligaties en aandelen gestopt worden.

Beleggen in een indexfonds

Een indexfonds is een portemonnee met verschillende aandelen. Wanneer de index portemonnee stijgt dan stijgt het indexfonds ook. Indexfondsen hebben de meeste spreidingen. Een investering in een indexfonds is ook goedkoper.

Beleggen in vastgoed

Je kunt een deel van je spaargeld ook in een gebouw steken, denk aan een huis maar ook aan een garage. Als belegger ontvang je dan huurinkomsten en heb je het vastgoed prive, dan komen de inkomsten te vallen onder box 3. Omdat huren stijgen met de inflatie kan dit een aantrekkelijke manier van beleggen zijn. Dit is niet zonder risico omdat een huurder kan beslissen niet te betalen.

Beleggen in crypto, zoals Bitcoin

Iedereen kent de verhalen wel van mensen die Bitcoinmiljonair zijn. Je kunt in korte tijd heel erg veel geld verdienen. Maar crypto’s zoals de Bitcoin kunnen ook heel snel en hard dalen. Er zit dus een risico aan vast waar je wel rekening mee moet houden. De Bitcoin is digitaal geld en je kan dit dus niet vasthouden. Wil je dus rijk worden dan kan je in crypto investeren met een deel van je spaargeld.